27.8.2016

 
 

Äkäinen alku takasi TamUlle täydet pisteet Sääksjärvellä


Tampere Unitedin torstainen vierailu Sääksjärven Loiskeen kotikentällä toi täydet pisteet. Joukkue oli päävalmentaja Mikko Mäkelän lupausten mukaisesti sopivasti ärsytetty edellisen pelin pettymyksen jäljiltä, ja raivoisa alku tuotti alle viidessätoista minuutissa taululle mukavat 0–3-lukemat. Tämän jälkeen lisämaaleja saatiin odottaa aina toisen jakson lisäajalle saakka, ja ottelu päättyi lopulta lukemiin 0–4 (0–3).

Ottelun ensimmäinen palloon koskenut sinipaita oli Mehdi Fennane, ja hän myös esitti ensimmäisen laukauksen kohti maalia. Terävä laukaus liki 30 metristä oli kuitenkin maalivahti Tuomas Mäkiselle helpohko torjuttava.

Edellisen TKT:tä vastaan pelatun ottelun tavoin ottelua värittivät jälleen Unitedin lukuisat kulmapotkut. Heti ensimmäinen oli vaarallinen. Matti Saaren pallo löysi Eetu Rahkolan, joka pääsi puskemaan täysin vapaana maalin edestä, mutta ei saanut suunnattua palloa maalia kohti. Pallo päätyi Riku Orakselle taka-alueelle, Petteri Kajasmaa siivosi pienestä kulmasta lähteneen laukauksen maaliviivalta.

Petteri Kajasmaa siivoaa pallon maaliviivalta

Petteri Kajasmaa siivoaa pallon maaliviivalta

Sinipaitojen painostus jatkui, ja kolmannesta kulmapotkusta saatiin avausmaali jo heti ottelun kuudennen minuutin alettua. Matti Saaren kulmapotku pomppi kummallisen vapaasti aivan maalin edestä aina takatolpalla päivystäneelle toppari Tuomas Alaselle, joka sai juosta pallon sisään. Näin Alanen teki jo kauden seitsemännen maalinsa ja samalla katkaisi kahdeksan ottelun mittaiseksi venyneen kuivan kautensa.

Tuomas Alanen tuulettaa maaliaan. Riku Oras liittyy riemuun.

Tuomas Alanen tuulettaa maaliaan. Riku Oras liittyy riemuun.

Ottelun yhdeksännellä minuutilla TamU sai rangaistuspotkun kovan pyörityksen päätteeksi. Tilanteiden sarjaan mahtui ensin maalivahdin torjuma Lauri Saaren näppärä veto kohti maalin alanurkkaa sekä selkä maalia kohti boksissa pelanneeseen Mehdin Fennaneen kohdistunut sukitus. Lopulta Matti Saari murtautui boksiin ja joutui Loiske-puolustajan kamppaamaksi edetessään syöttöpaikkaan. Tuomari osoitti pallon säälimättä pilkulle.

Lauri Saari laittaa pallon pilkulta kylmän viileästi keskelle maalia

Lauri Saari laittaa pallon pilkulta kylmän viileästi keskelle maalia

Aiemmin kaudella TamU oli saanut viisi rankkaria, joista vain yksi oli onnistuttu muuttamaan maaliksi. Niinpä yleisössä oli aistittavissa vain vaimeaa riemua rankkarista, kun pelko epäonnistumisesta valtasi monet mielet. Lauri Saari sen sijaan ei tutissut, vaan sijoitti pallon kylmän viileästi keskeltä maaliin maalivahdin aavistaessa oikealle. Näin peli oli jo kymmenen minuutin kohdalla 0–2.

Rankkarimaalin jälkeen painostus jatkui herkeämättä. Mehdi Fennane oli lähellä tehdä maalin blokattuaan maalivahti Tuomas Mäkisen avauksen lähellä maalia, mutta epäonnisesti pallo kimposi takaisin Mäkisen haltuun. Matti Saari pääsi esittelemään tulista vetoaan yli 30 metristä lähteneestä vapaapotkusta, mutta maalivahti Tuomas Mäkinen venytti komeaan torjuntaan.

Lauri Saari nousee kohti maalia

Lauri Saari nousee kohti maalia

Myös Loiske pääsi ottelun ensimmäisellä vartilla laukomaan pallon kerran maalia kohti. Asialla oli TamU-K:ssakin menneillä kausilla pelannut Eero Riponiemi, mutta laukaus jäi todella heppoiseksi. Tästä TamU sai tilaisuuden vastahyökkäykseen, jossa maalivahti Juuso Auvinen heitti pallon oikealle laidalle Verneri Uimoselle, ja tämän syöttö vapautti Niclas Kalatsevin läpi. Tällä oli aikaa katsella mitä tekee, ja varma sijoitus ohi maalivahdin kasvatti johdon jo kolmeen maaliin.

Mehdi Fennane hakee vetopaikkaa

Mehdi Fennane hakee vetopaikkaa

Maalien jälkeenkin peli jatkui vielä hetken aikaa vahvassa Sinipaitojen pyörityksessä, mutta pikku hiljaa ote alkoi herpaantua ja pelin tempo laskea. Tämän myötä myös Loiske alkoi päästä joihinkin hyökkäyksiin, mutta suurempaa vaaraa kotijoukkue ei TamU-maalille aiheuttanut.

Samaa voi toki sanoa myös TamUn hyökkäyksistä ottelun ensimmäisen parinkymmenen minuutin jälkeen. Jakson loppupuolen paras tilanne oli Mehdi Fennanen kaukolaukaus, jonka maalivahti Tuomas Mäkinen sai vaivoin ohjattua päätyrajasta yli. Seuranneesta kulmapotkusta Riku Oras pääsi vielä puskemaan läheltä, mutta heppoinen pusku jäi helposti Mäkisen syliin.

Eetu Rahkola tekopaikassa

Eetu Rahkola tekopaikassa

Peli palaa takaisin uomiinsa toisella jaksolla

Toisella jaksolla Sinipaitojen peli piristyi jonkin verran ja peli-ilo alkoi taas näkyä pelaajien tekemisessä. Ottelun ensimmäisen parikymppisen kaltaista intensiteettiä ei enää missään vaiheessa kuitenkaan peliin saatu. Toisen jakson alun paras paikka syntyi kun Niclas Kalatsev syötti Lauri Saaren täyteen juoksuun linjan taakse, ja tämä haki Mehdi Fennanea luukulta. Aivan ei kuitenkaan askeleet osuneet kohdalleen, ja Fennane ajautui lopulta laukomaan varsin pienestä kulmasta.

Mehdi Fennane kääntyy ja laukoo kohti maalia

Mehdi Fennane kääntyy ja laukoo kohti maalia

Illan pimetessä Sääksjärvellä vallitsikin lähinnä odottava tunnelma. Kaikki aistivat ottelun päättyvän Tampere Unitedin helppoon voittoon, mutta lisämaalit näyttivät olevan tiukassa. Pallon pyörittäminen Loiskeen kenttäpuoliskolla oli Loiskeen vetäytyessä ajoittain todella helpon näköistä, mutta maalintekopaikoille murtautuminen oli Sinipaidoille huomattavasti vaikeampaa.

Ottelun viimeisellä parikymmenminuuttisella luotiin vielä muutama maalipaikka. Laitapuolustajana jälleen pelannut Valtteri Uimonen pääsi kokeilemaan vasemman jalan vetoaan vapaapotkusta, mutta neljän miehen muurin ylittänyt pallo viuhui niukasti maalin ohi. Myöhemmin Uimoselta nähtiin vastaava veto myös pelitilanteessa kun Loiskeen pelaajat vain vetäytyivät ja antoivat tilaa laukaukselle, mutta tämän vedon maalivahti Tuomas Mäkinen torjui.

Valtteri Uimonen keskittää

Valtteri Uimonen keskittää

Ottelun pahin takaisku koettiin kun ottelua oli vartin verran jäljellä. Lauri Saari taisteli pallosta vaarattoman näköisessä tilanteessa vasemmalla laidalla, ja päätyi maahan tuskaisena. Näytti siltä että tilanteessa ei ollut edes kontaktia, mutta niin vain Saari jäi välittömästi kentän sivuun, ja vaihtoa kentälle muutenkin odottanut Jussi Rasva otti hänen paikkansa. Hoitotoimenpiteiden laadusta saattoi päätellä, että kyse oli polvivammasta, mutta tarkempia tietoja loukkaantumisen vakavuudesta saadaan vasta myöhemmin.

Mika Kytöviita pääsi lopussa pitkästä aikaa kentälle

Mika Kytöviita pääsi lopussa pitkästä aikaa kentälle

Ottelun loppuminuuteilla Riku Oras otti ilmeisen tahalliselta näyttäneen varoituksen kiipeämällä Loiske-pelaajan selkään vaarattomassa keskikentän tilanteessa. Kortti oli Orasen neljäs tällä kaudella, ja näin hän on pelikiellossa, kun TamU kohtaa torstaina sarjataulukossa viimeisenä olevan Euran Pallon.

Tuomas Lehti teki vielä lisäajalla maalin

Tuomas Lehti teki vielä lisäajalla maalin

Lopulta TamU teki maalin vielä ottelun lisäajan ensimmäisellä minuutilla. Valtteri Uimonen antoi kulmapotkun jälleen aivan maalin eteen, jossa Mehdi Fennanen paikan piikissä viimeiseksi puoleksi tunniksi ottanut Tuomas Lehti survoi pallon väkisin maaliin. Maali oli kuin toisinto Tuomas Alasen tekemästä avausmaalista. Ottelun päätösvihellys kuultiin lähes välittömästi sen jälkeen kun peli oli laitettu jälleen käyntiin keskiympyrästä, ja TamU pääsi juhlimaan ansaittua 0–4 (0–3) -voittoa.

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli ottelun jälkeen mielissään siitä, että Sinipaitojen otteisiin oli palannut iloisuus. ”Kävimme ennen ottelua läpi sitä, että ilon, rentouden ja nautinnon kautta saadaan sydän mukaan pelaamiseen, ja sanoin että viimeisissä peleissä on kyse pelkästään näistä asioista. Sanoin joukkueelle, että pelata osaatte ja tiedätte mitä kentällä pitää tehdä – ja että silloin kun sydän on mukana, niin teitä on hyvin vaikea voittaa. Näimme kentällä mitä se käytännössä tarkoittaa ja miltä peli silloin näyttää.”

”Ensimmäinen 20 minuuttia oli todella murskaavaa menoa ja se näkyi myös maalitaululla. Sen jälkeen menimme vähän vastustajan tempoon mukaan, mikä on kyllä ymmärrettävää, mutta tätä asiaa kävimme tauolla läpi, ettei tekeminen ja ajatus saa ruveta harhailemaan vaikka tulos olisi mikä tahansa”, kuvailee Mäkelä syitä pelin tason heilahtelun takana.

”Toinen jakso oli hyvin iloista liikkuvaa jalkapalloa ja vastustaja ei päässyt monta kertaa pelaamalla meidän puolelle”, Mäkelä kiittelee. ”Sääksjärven hyvä ja iso kenttä antoi meille mahdollisuuden pelata taas omaa hyvää jalkapalloa, ja tunnelma oli kuin kotona olisi pelannut, joten siitä jälleen iso kiitos Sinikaartille.”

Sinipaitojen ottelut jatkuvat kauden ensimmäisellä Pyynikillä pelattavalla iltavalopelillä torstaina 1.9. klo 19.30. Silloin vastaan asettuu sarjataulukon viimeiseksi koko kaudeksi jumittunut Euran Pallo. Aurinko laskee syyskuun ensimmäisenä päivänä Tampereella noin klo 20.30, joten toiselle jaksolle saadaan pimenevä ilta Pyynikin valojen loisteessa.

 
 
Loiske logo
0 – 4

(0 – 3)

Tampere Unitedin logo

 

* * * Eetu Rahkola
* * Niclas Kalatsev
* Tuomas Alanen

6' Tuomas Alanen
10' Lauri Saari (rp)
14' Niclas Kalatsev
90+1' Tuomas Lehti

* * * Eetu Rahkola
* * Niclas Kalatsev
* Tuomas Alanen
5 Iiro Riponiemi C
6 Jani Hammar
8 Janne Lahdenpohja
9 Toni Vikman keltainen kortti 58’
10 Niko Kuhlberg
12 Tuomas Mäkinen
14 Eero Riponiemi vaihtoon 71’
15 Juho Mäkiniemi vaihtoon 83’
17 Markus Seppä
28 Mika Tuuri vaihtoon 77’
29 Petteri Kajasmaa
3 Kai Jyrkiäinen keltainen kortti 88’ vaihdosta 83’
11 Lauri Suhonen vaihdosta 77’
22 Tommi Ahola vaihdosta 71’
27 Simo Tynkkynen
17Juuso Auvinen
5Eetu RahkolaC
6Veli-Pekka Franssila vaihtoon 57'
8Riku Oras keltainen kortti 87'
11Lauri Saari vaihtoon 75'
15Niclas Kalatsev vaihtoon 83'
16Mehdi Fennane vaihtoon 63'
19Valtteri Uimonen
20Verneri Uimonen
21Matti Saari vaihtoon 80'
22Tuomas Alanen
1Jussi Siltanen
4Eemeli Peltonen
7Jussi Rasva vaihdosta 75'
9Tuomas Lehti vaihdosta 63'
10Jonne Keränen vaihdosta 57'
26Mika Kytöviita vaihdosta 80'
30Jesse Tuominen vaihdosta 83'
5 Iiro Riponiemi C
6 Jani Hammar
8 Janne Lahdenpohja
9 Toni Vikman keltainen kortti 58’
10 Niko Kuhlberg
12 Tuomas Mäkinen
14 Eero Riponiemi vaihtoon 71’
15 Juho Mäkiniemi vaihtoon 83’
17 Markus Seppä
28 Mika Tuuri vaihtoon 77’
29 Petteri Kajasmaa
3 Kai Jyrkiäinen keltainen kortti 88’ vaihdosta 83’
11 Lauri Suhonen vaihdosta 77’
22 Tommi Ahola vaihdosta 71’
27 Simo Tynkkynen