Äijänsuolta voitto oman pään vuotamisesta huolimatta

26/03/2023 TamU
Otteluraportti

Äijänsuon stadionilla nähtiin lauantai-iltapäivällä vauhdikas ottelu, jossa TamU lopulta kaatoi Pallo-Iirot maalein 4–5 Chuya Uwanon tehtyä voittomaalin reilu kolme minuuttia ennen päätösvihellystä. Ensimmäisellä jaksolla ottelu näytti vielä kutakuinkin siltä, mitä halutaankin nähdä, etenkin kun TamU johti jo vartin kohdalla 0–2 Topias Järvelän kahdella maalilla. Neljä halvalla tavalla päästettyä maalia ja selvän taukojohdon menettäminen ennen lopun voittomaalia jättivät kuitenkin pahan maun suuhun.

Harjoitusottelu

4 – 5

  • Topias Järvelä pelasi pirteästi kärjessä, ja teki ensimmäisellä jaksolla tehot 2+1.
  • Myös Julius Stenroos teki kaksi maalia ja antoi yhden maali­syötön.
  • Ottelun jälkeen päälimmäisenä etenkin valmentajien mielessä oli harmitus neljästä takaiskusta.

Voitto saatiin, mutta tapa jolla se tuli ei ole sellainen mitä me haluamme.

- Weeti Tero
Valmentaja

Minun koulutuspohjanihan on kärki, eli sillä tavalla tuttu paikka, ja tykkään olla viimeistelemässä hyökkäyksiä. Ehkä tässä nyt on se maalivainu löytymässä, ja on kiva ja tärkeä saada nyt myös onnistumisia.

- Topias Järvelä
Hyökkääjä

Ajoittain olimme liian hätäisiä pallon kanssa ja pyrittiin nopeasti selustaan vähän liikaakin, ja kaveri oikeastaan pyrki pelkästään meidän selustaan, jolloin peli lähti aaltoilemaan päästä toiseen.

- Weeti Tero
Valmentaja

Ottelun alun ehdoton hahmo oli kärjessä pelannut Topias Järvelä. Ensimmäistä kertaa Järvelä nousi boksiin pallon kanssa jo ottelun kolmannella minuutilla, mutta veto jäi vielä siinä kohtaa piippuun, kun puolustaja tuli iholle ja Järvelä päätyi kentän pintaan kyselemään rankkarin perään.

Pari minuuttia myöhemmin Järvelä nousi jälleen oikealta pallon kanssa, ja sekä Julius Stenroos että Roope Kostiainen olisivat hyvinkin voineet päästä kiinni sopivaan matalaan keskitykseen. Järvelä valitsi kuitenkin vedon, joka karkasi reilusti maalin yli.

Vielä ennen kympin täyttymistä Eelis Korhonen syötti Järvelän läpi monen metrin karkumatkalle. Tilanne liputettiin kuitenkin paitsioksi, vaikka Järvelä oli syötön lähtiessä vielä omalla kenttäpuoliskolla ja yksi puolustaja oli parisen metriä alempana.

Toki myös Pallo-Iiroilla oli omat vaaralliset hyökkäyksensä jo ottelun alussa, mutta etenkin toppari Atte Jokinen kunnostautui tärkeiden katkojen tekijänä, ja myös topparipari Anton Bright siivosi yhden pahan näköisen pudotuksen aivan maalin edestä. Ottelun alku oli joka tapauksessa hienoista TamUn hallintaa.

Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen Topias Järvelä pääsi iskemään iltapäivän ensimmäisensä. Eetu Räisänen riisti pallon Iirojen sivurajaheiton jälkeen syvällä omalla alueella. Julius Stenroos otti pallon ja kuljetti sen aina keskiympyrään asti, josta nappisyöttö tavoitti Järvelän täysin vapaana oikealla laidalla. Juoksu boksiin ja varma sijoitus maalin takakulmaan siirsivät Sinipaidat johtoon.

Juuri ennen vartin täyttymistä Julius Stenroos oivalsi antaa nopean vapaapotkun Eetu Räisäselle juoksuun tyhjään tilaan boksiin. Maalivahti Henri Saarinen tuli vastaan, ja ”Räisä” käänsi pallon boksin toiselle laidalle, josta Topias Järvelä sai laitaa pallon tyhjiin. Tilanne oli jo 0–2.

Jo pari minuuttia myöhemmin Järvelä oli jälleen tekopaikassa, mutta kauas maalista vastaan tullut maalivahti Henri Saarinen sai peitettyä maalintekoyrityksen. Pallo ajautui vielä Eetu Räisäselle, jonka yritys roikottaa pallo maaliin päätyi maalin yli. Myös Taha Özcelik kokeili kertaalleen kaukovetoa, mutta tämäkin meni maalin yli.

Ottelu eteni TamUn hallinnassa, mutta montakaan hyvää tekopaikkaa ei saatu. Ehkä paras tilaisuus saatiin, kun Janar Georg nousi oikeaa laitaa ja syötti poikittain toiselle laiturille eli Roope Kostiaiselle. Tämän veto nousi kuitenkin maalin yli.

Vähän ennen puolen tunnin täyttymistä Pallo-Iirot iski pelitapahtumien vastaisen kavennuksen nopeasta vastahyökkäyksestä. Mikko Jalkanen sai hyvän avauksen vasemmalle laidalle ja voitti juoksukilpailussa Eelis Korhosen. Jalkasen tarkka syöttö löysi maalin eteen tyhjään tilaan juosseen Elias Ahteen, jolla oli helppo työ puskea 1–2-kavennus.

TamU kuittasi kuitenkin kavennuksen alle viidessä minuutissa. Laitapuolustaja Eelis Korhosen hyvä keskitys tavoitti Topias Järvelän, joka syötti keskemmälle hyvään vetopaikkaan Julius Stenroosolle, eikä ”Julle” tästä paikasta erehtynyt. Näin TamU johti jälleen kahdella maalilla lukemin 1–3.

Vajaa kymmenen minuuttia ennen puolta aikaa maalivahti Remu Koikkalainen sai venyä kerran huipputorjuntaan, kun Iirot pääsi laukomaan aivan maalin eteen tulleesta hyvästä keskityksestä. Reaktiotorjunnan jälkeen topparina tutun varmasti luutinut Anton Bright siivosi pallon väljemmille vesille.

Ennen taukoa nähtiin vielä yksi tunteita kuohuttanut tilanne, kun Eetu Räisänen sai keskialueella todella pahan näköisesti sukilleen Sulo Ketolalta. Seurauksena vähintään ansaittu keltainen kortti Ketolalle, ja onneksi ”Räisä” pystyi jatkamaan peliä ilman ongelmia.

Hurlumheitä toisella jaksolla

Jos ensimmäinen jakso oli vauhdikasta ja päädystä toiseen aaltoilevaa peliä, jossa TamU oli niskan päällä, toinen jakso aiheutti sitten jo todellisia harmaita hiuksia valmennukselle. Peli ei ollut enää kontrollissa, ja omissa soi aivan liian monta kertaa.

Osansa pelin lievään sekavuuteen saattoi toki olla suunnittelemattomilla vaihdoilla, kun tauolla sekä Topias Järvelä että Eelis Korhonen pyysivät vaihtoon. Eric Bullock otti paikan piikistä ja Eino-Veikko Ek laitapuolustajana.

TamU sai Pallo-Iiroilta kylmän suihkun heti toisen jakson alussa, kun Matias Babb juoksi Eino-Veikko Ekin katkaisuyrityksestä jääneeseen tyhjään tilaan oikealla kaistalla. Babb sai hyvän syötön, eteni boksiin ja laukoi Iirot maalin päähän hyvällä takanurkkalaukauksella melko pienestä kulmasta.

Heti perään toisessa päässä nähtiin hyvä maalipaikka, kun Roope Kostiainen sai Eetu Räisäseltä pallon hyvään juoksuun ja löysi Julius Stenroosin boksin keskeltä. ”Jullen” veto suuntautui kuitenkin suoraan maalivahti Saarisen syliin.

Tämän jälkeen tilanteita oli huomattavasti vähemmän, kunnes hiukan ennen tunnin täyttymistä Remu Koikkalainen pudotti Iirojen kulmapotkun maalin etukulmalla. Eetu Räisänen yritti potkaista pallon päätyrajasta yli, mutta veto kimposi harmillisesti Joonas Rantalan kautta omaan maaliin. Näin lukemat olivat tasan 3–3.

Taaskaan TamUn kuittausta ei tarvinnut odottaa kovin pitkään, sillä jo 65. minuutilla Julius Stenroos siirsi TamUn iltapäivän toisella osumallaan 3–4-johtoon. Syötön Stenroos sai päätyrajalla hyvin taistelleelta Eric Bullockilta, joka kaatuessaankin sai sutaistua pallon namupaikassa boksin keskellä odottaneelle Stenroosille. Tilannetta edelsi yli minuutin kestänyt syöttöralli, jonka aikana pallo kävi kaikilla TamUn kenttäpelaajilla.

Yhden takaiskun TamU koki reilu vartti ennen päätösvihellystä, kun täydessä juoksussa ollut Eric Bullock sai rajusti raumalaispolvea reiteensä. Pahemmalta loukkaantumiselta tällä tietoa vältyttiin, mutta vasta toiselle jaksolle kentälle tullut hyökkääjä joutui nilkuttamaan vaihtoon, ja Arttu Raittinen tuli kentälle.

Iirtojen tasoitus oli lähellä vartti ennen täyttä aikaa, kun Iirot rakensi oikealle laidalle luomansa miesylivoiman avulla hyvän hyökkäyksen. Syöttö tavoitti boksin vasemmalta laidalta Topias Silvennoisen, jonka laukauksen maaliviivalla päivystänyt Eino-Veikko Ek potkaisi väljemmille vesille.

Reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa nähtiin ottelun toinen oma maali, kun Pallo-Iirot toi hyökkäystä oikealta. Toppari Atte Jokinen liukui Markus Babbin pitkään keskitykseen, ja lähetti pallon epäonnisesti komeassa kaaressa etukulmasta sisään, eikä maalivahti Koikkalaisella ollut mitään mahdollisuutta estää 4–4-tasoitusmaalin syntyä.

Takaiskun jälkeen TamU haki vielä tiukasti voittomaalia. Nelisen minuuttia ennen täyttä aikaa Chuya Uwano taisteli ensin TamUlle kulman, jonka antoi jälleen Julius Stenroos. Pallo-Iirojen puolustus purki pallon suoraan Uwanolle tyhjään tilaan boksin taka-alueella, ja tämä tälläsi pallon maaliin komealla viikatemaisella laukauksella. Maali oli japanilaisen ensimmäinen Sinipaidoissa.

Tuomari vihelsi ottelun päättyneeksi ilman lisäaikaa, ja näin TamU voitti ottelun lukemin 4–5 (1–3).

Kahden maalin Järvelä viihtyy kärjessä

Ensimmäisen jakson pelannut ja kaikissa kolmessa maalissa mukana ollut Topias Järvelä näki, että ensimmäinen maali oli ottelun alussa vain ajan kysymys.

”Saatiin koko ajan aika paljon tilaa, ja osattiin hyödyntää sitä hyvin joukkueena. Ensimmäisessä maalissa ’Julle’ pisti aika maukkaan leivoksen, ja tänään oli sen verran vauhdikasta että jopa pääsin läpiajoon. Se on ihan hyvä merkki. Boksiin päästessä katsoin että Veska on aikalailla etutolpassa, niin tuikkasin pallon takakulmaan”, Järvelä veisteli paluubussissa.

”Toinen maali oli nopea vapari. Käveli boksin reunalla ja katselin, että ’Räisä’ lähtee yhtäkkiä pallon kanssa boksiin. Mietin että lähden mukaan ja jos se syöttää, käydään tuikkaamassa sisään, ja siitä se toinen sitten tuli. Siinä oli ’Jullelta’ ja ’Räisältä’ erinomainen yhteispeli nopeassa tilanteessa”, Järvelä myhäili.

Moni Talven pelejä seurannut on pannut merkille, että Topias Järvelä on ulkoisen olemuksensakin perusteella parhaassa kunnossa mitä on aikoihin nähty.

”Siinä ensimmäisessä tilanteessa, josta minusta olisi pitänyt tulla pilkku, yllätyin että juoksin topparin ohi. En muista koska viimeksi näin on tapahtunut, että jonkun ohi olisin juossut. Ihan kivat lähtökohdat näköjään kauteen”, sanailee Järvelä takuuvarmaan tyyliinsä.

Talven otteluiden edetessä Järvelä on nähty nimenomaan kärkipelaajan paikalla, ja tämä maistuu pelaajalle itselleenkin oikein hyvin, vaikka viime vuosina Järvelä on totuttu näkemään pääosin kymppipaikalla.

”Minun koulutuspohjanihan on kärki, eli sillä tavalla tuttu paikka, ja tykkään olla viimeistelemässä hyökkäyksiä. Ehkä tässä nyt on se maalivainu löytymässä, ja on kiva ja tärkeä saada nyt myös onnistumisia.”

Ensimmäisen jakson loppu meni Järvelällä tsemppaamisen puolelle kivuliaan kolhun takia.

”Puujalka siinä on kun meni polvet yhteen topparin kanssa jossain kohtaa, ja loppua kohden se vähän vielä paheni. Maanantaina olen varmaan jo mukana reeneissä normaalisti, tai viimeistään tiistaina. Kyllä Petteri leipoo sen kasaan”, sanoo Järvelä viitaten joukkueen hieronnat hoitavaan Petteri Koivuseen.

Päästettyjen maalien määrä veti hiljaiseksi

Ottelun jälkeen joukkueen keskuudessa ei mitenkään ylenmäärin iloittu voitosta, sillä kaikki tiesivät neljän päästetyn maalin olleen aivan liikaa.

”Voitto saatiin, mutta tapa jolla se tuli ei ole sellainen mitä me haluamme”, tiivisti peliä kentän laidalla Jukka Listenmaan poissa ollessa johtanut Weeti Tero.

Aivan alusta alkaen peli oli hyvin vauhdikas ja yleisöönmenevä, sillä tilanteet aaltoilivat päästä toiseen, olkoonkin että TamU oli heti niskan päällä.

”Iirot lähti ottelun alussa kokeilemaan vähän uutta pelitapaa, ja siellä oli kovasti tilaa heidän selustassaan, jonne pääsimme pelaamaan hyvin. Oli painotettu tilanteenvaihtoja hyökkäyssuuntaan, ja se oli hyvällä tasolla”, näki Tero positiivisen puolen.

Syyt pelin luonteelle olivatkin Teron mielestä sinänsä selkeät.

”Ajoittain olimme liian hätäisiä pallon kanssa ja pyrittiin nopeasti selustaan vähän liikaakin, ja kaveri oikeastaan pyrki pelkästään meidän selustaan, jolloin peli lähti aaltoilemaan päästä toiseen. Tauolla jos johdetaan 3–1, lyhyen matematiikan mukaan ei tarvitse enää tehdä yhtään maalia jotta peli hoituu, jos kotona pidetään nollat.”

Myös Topias Järvelä näki tilanteen samalla tavalla.

”Eniten ongelmia aiheutti Pallo-Iirojen pelityyli. Sarjassakin heidän peli tulee varmasti olemaan samanlaista, mitä nähtiin jo vuosi sittenkin harjoituskaudella, eli ne ampuu aika lujaa ja nopeasti pystyyn, ja saattavat luoda yksittäisistä pistohyökkäyksistä tekopaikkoja.”

”Ei meillä muuten siinä mitään hätää ollut, mutta kesää varten pitää laittaa muistiin, että ei voida ainakaan heitä vastaan ylihyökätä, vaikka selkeästi dominoitaisiinkin peliä”, Järvelä painotti.

”Maalintekokilpailuihin meillä ei ole varaa”

Ennen kaikkea Weeti Teroa jäi harmittamaan toisen jakson muuttuminen maalintekokilpailuksi.

”Neljä maalia omiin on yksinkertaisesti liikaa, vaikka siinä olikin kaksi omaa maalia. Olisi pitänyt pystyä jäädyttämään peli toisella jaksolla, mutta siinä kävi täysin päin vastoin, kun kaveri iski heti kavennuksen. Siitä se lähti ehkä vähän lumpipalloefektinä vyörymään päästä päähän.”

Oltiin parempi joukkue, mutta puolustuspelaamista täytyy taas painottaa, koska maalintekokilpailuihin meillä ei ole varaa”, Tero summaa.

Ainakin välittömän pelin jälkeisen analyysin mukaan pidemmät hyökkäykset olisivat voineet olla yksi lääke, jolla peliä olisi saatu rauhoitettua, mutta näitä ei kovin monta kertaa pelin aikana nähty.

”Silloin kun pelattiin pidempiä hyökkäyksiä, sieltä löytyi aika nopeasti alueet joille voitiin luoda ylivoimia tai haastaa pallon kanssa. Nälkä ehkä vähän kasvoi syödessä, ja hyökättiin vähän liikaakin vaikka tuloksen piti jo olla selvä”, Tero päättää.

Viikon päästä lauantaina vastus kovenee olennaisesti, sillä vuorossa on vierasottelu Ykköseen täksi kaudeksi noussutta Salon Palloilijoita vastaan. SalPa pelasi viime kaudella samassa Kakkosen lohkossa Sinipaitojen kanssa, joten vastustaja on monella tapaa tuttu. Salolaisjoukkue kohdataan lauantaina 1.4. klo 14.00 Urheilupuiston tekonurmella Salossa.

Jo seuraavana päivänä eli sunnuntaina 2.4. klo 12.30 on vuorossa FC Haka juniorien kohtaaminen kotona Kaupin jalkapallostadionilla, joten peliaikaa on luvassa jokaiselle kynnelle kykenevälle. Tervetuloa molempiin otteluihin!

Harjoitusottelu

4 – 5

( 1 – 3 )

12′ Topias Järvelä
15′ Topias Järvelä
33′ Julius Stenroos
65′ Julius Stenroos
87′ Chuya Uwano

Yleisöä:
59

29′ Elias Ahde 1–2
48′ Matias Babb 2–3
58′ Joonas Rantala 3–3 (om)
79′ Atte Jokinen 4–4 (om)

Yleisöä:
59

32 Remu Koikkalainen
6 Eelis Korhonen 46'
7 Atte Jokinen
8 Topias Järvelä 46'
10 Roope Kostiainen 79'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
24 Eetu Räisänen
26 Julius Stenroos
56 Janar Georg
30 Veikka Stålhand
3 Eemeli Rantaneva
4 Eino-Veikko Ek 46'
9 Chuya Uwano 79'
11 Casper Stenroos
16 Eric Bullock 46' 72'
19 Arttu Raittinen 72'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2