Sinipaidat helppoon murska­voittoon Härmästä

05/08/2016
Otteluraportti

Tampere United jatkoi torstai-iltana voittojen tiellä ja kaatoi Härmän murskaavin lukemin 5–0 (4–0). Ottelu ratkaistiin ensimmäisen jakson alkupuolella seitsemän minuutin tehojaksolla, jonka aikana Sinipaidat tekivät neljä maalia. Näistä kahdesta vastasi Sasha Popovitš, joka viimeisteli hattutemppunsa toisella jaksolla. Tuloksen myötä TamU nousi sarjakärkeen kolmen pisteen kaulalla yhden ottelun vähemmän pelanneisiin Pallo-Iiroihin nähden. Ottelun enemmän pelannut Ilves-Kissat on kahden pisteen päässä.

Kolmonen

5 – 0

Suurinumeroisen ottelun taustalla oli edellisessä Pyynikillä pelatussa kärsitty nöyryyttävä tappio Pallo-Sepoille. Liekö tämä ollut päävalmentaja Mikko Mäkelän mielessä kokoonpanoa valittaessa, sillä otteluun lähdettiin käytännössä vahvimmalla mahdollisella kokoonpanolla. Ainoa muutos Pallo-Iirot pelissä toisen jakson aloittaneeseen miehistöön oli Jonne Keräsen tulo keskikentän pohjalle Veli-Pekka Franssilan paikalle.

TamU painoi palloa kohti maalia heti ottelun alusta alkaen. Ensimmäisinä vetopaikkoihin pääsivät Lauri Saari ja Riku Oras, mutta molemmat vedot epäonnistuivat eikä muodostaneet uhkaa Härmä-maalivahti Eero Viljaselle. Niclas Kalatsevin yritys oli hiukan laadukkaampi, mutta siihenkin Viljanen sai kätensä väliin ja tuloksena oli kulmapotku, jossa Eetu Rahkola pääsi puskemaan pallon maalin edestä, mutta tämäkin suuntautui ohi maalin. Tässä vaiheessa pelattiin vasta ottelun kolmatta minuuttia.

Aivan alkuminuuttien jälkeen peli puuroutui hieman, tai ainakin Sinipaidat pääsivät harvemmin vetopaikoille. Unitedin maalilla pientä sydämentykytystä aiheutti pari puolustuksen hasardisyöttöä. Ensin Tuomas Alasen syöttö maalivahti Juuso Auviselle jäi hieman lyhyeksi, mutta Auvinen syöksyi jalkoineen palloon juuri ennen kuin vastahyökkäykseen täydellä vauhdilla kipittänyt Ahmed Mohammed ehti palloon. Verneri Uimosen harhasyötöstä ei syntynyt Antti Tapolan yli maalin noussutta kaukolaukausta vaarallisempaa.

Ottelu ratkeaa pikatahtiin

Vartin pelin jälkeen alkoi tapahtua toisessa päässä. Ensimmäinen maali syntyi hiukan varkain sinänsä näyttävän syöttökuvion päätteeksi. Sasha Popovitš voitti kaksikamppailupallon alas Jonne Keräselle, joka pelasi helpolla lyhyellä syötöllä ylöspäin Niclas Kalatseville. Tämä pelasi mainion kaksinkertaisen seinän Lauri Saaren kanssa. Saari syötti pallon kuudentoista rajalla selin maalia kohti olleelle Sasha Popovitšille. Pyörähdys pienessä tilassa kolmen Härmä-pelaajan ahdistellessa vapautti jalan vetopaikkaan, ja laukaus sujahti hieman helpon näköisesti maalin etukulmaan maalivahti Eero Viljasen kainalon alta.

Tunnelma Pyynikillä oli maalin synnyttyä hetken hämmentynyt, mutta tämä johtui enemmänkin siitä, että pallo pomppasi suoraan maalin sisällä olevasta pyörästä takaisin kentälle. Suurin osa yleisöstä ymmärsi maalin syntyneen vasta huomattuaan Sinipaitojen juhlivan sitä kentällä. Selostuskoppia myöden moni luuli ensin pallon pompannen takaisin sivuverkosta.

United tuplasi johtonsa alle kaksi minuuttia avausmaalin jälkeen. Tällä kertaa Sinipaidat pääsivät vastahyökkäykseen, kun toisessa päässä Härmän parhaisiin kuulunut laitapuolustaja Jonni Thusberg oli ensin päässyt kokeilemaan laukausta boksissa. Niclas Kalatsevin erinomainen topparin ja laitapakin välistä maata pitkin kulkenut syöttö löysi Lauri Saaren syvältä boksin vasemmalta laidalta. Saari löysi loistosyötöllä Sasha Popovitšin takakulmalta, eikä tämä erehtynyt tyhjän maalin ammottaessa edessä.

Vain pari minuuttia myöhemmin Sinipaitojen kolmanteen maaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle Niclas Kalatsevin jalasta keskiympyrästä. Mainio korkea syöttö löysi jälleen Lauri Saaren vasemmalta laidalta. Laitapuolustaja Jonni Thusberg myi itsensä täydellisesti, ja Saari pääsi etenemään vapaasti boksiin. Syöttöyritys Sasha Popovitsille kimposi toppari Aleksi Topinojasta takaisin Saarelle, joka kiitti seinäsyötöstä laittamalla pallon maalin etuylänurkkaan. Viimeistään 3–0-lukemissa ottelu oli lopullisesti ratkennut, vaikka pelikello näytti vasta 20. minuuttia

Sinipaitojen tehojakso ei kuitenkaan päättynyt vielä tähän, vaan vain pari minuuttia myöhemmin Aleksi Topinoja esti Sasha Popovitšin pääsyn Verneri Uimosen keskitykseen pelaamalla palloa kädellään aivan maalin edessä. Tuomari armahti Topinojaa antamalla vain keltaisen kortin, mutta pilkkutuomiolta Härmää ei voinut säästää. Pallon taakse asettui Niclas Kalatsev, joka laukoi pallon varmasti verkon perukoille.

Unitedin maalimyrskyn jälkeen oli pitkään tyyntä, sillä Sinipaitojen hyökkäyksissä ei enää ollut samaa terävyyttä kuin maaliin johtaneissa tilanteissa, vaikka peli sinänsä rullasi yhä edelleen iloisesti. Härmä oli alistunut kohtaloonsa, ja vaikka he edelleen jatkoivat juoksuvoimaansa perustuvien vastahyökkäysten yrittämistä, tulos jäi laihaksi. Kerran tosin Antti Tapola pääsi kokeilemaan kääntölaukausta rangaistusalueelta Jonni Thusbergin pitkän sivurajaheiton jälkitilanteesta. Tulinen veto lipsahti maalivahti Juuso Auvisen jalkojen välistä hänen selkänsä taakse, mutta Auvinen itse otti pallon takaansa käsiinsä.

Kierrätys alkaa heti toisen jakson alusta

Päävalmentaja Mäkelä aloitti vaihtorulettinsa heti toisen jakson alusta, sillä tauolla vaihtoon tulivat Jonne Keränen ja Matti Saari, ja heidän paikkansa keskikentän pohjalla ja laitahyökkääjänä ottivat Veli-Pekka Franssila ja Tuomas Lehti.

Toisen jakson alku oli Sinipaidoilta huomattavasti tahmeampaa peliä kuin mitä ottelun aloitus oli ollut. Tästä ei toki voi syyttää tehtyjä vaihtoja, vaan luonnollisesti jo ratkenneen ottelun toiseen jaksoon ei voinut enää samanlaista latausta pukukopissa löytää. Ensimmäisen maalipaikan loikin Härmä, kun Jonni Thusberg löysi sivuvaparillaan tauolla sisään tulleen Vesa Virtasen pään. Pusku meni kuitenkin niukasti yli maalin. Unitedin paras paikka toisen jakson ensimmäisellä kympillä syntyi kun Niclas Kalatsev löysi Sasha Popovitšin boksista, mutta maalivahti Eero Viljanen sai peitettyä laukauksen.

Muutama minuutti maalipaikan jälkeen Popovitš oli jälleen pahateossa boksissa, ja Härmän kokeneempaan kaartiin kuuluva toppari Jussi Sorri joutui rikkomaan häntä. Tuomari osoitti pilkulle, mutta toistamiseen Niclas Kalatsev ei yhdestätoista metristä onnistunut, vaan Eero Viljanen torjui pallon.

Tunnin kohdalla päävalmentaja Mikko Mäkelä jatkoi kierrätystä, kun Lauri Saari tuli vaihtoon ja Jan Riikonen tuli kentälle. Hetkeä myöhemmin koettiin seurahistoriaan jäävä hetki, kun Tampere Unitedin A-pojissa kuliuvan kauden aloittanut Antti Haavisto vaihdettiin kentälle Eetu Rahkolan tilalle. Jo pitkään edustuksen kanssa harjoitellut TPV:n kasvatti sai näin ensikosketuksensa edustusjoukkueen peleihin. Toki Haavisto on pelannut aiemmin kaudella jo useita miesten pelejä TamUn kakkos- ja kolmosjoukkueissa.

Jan RIikosen sisääntulon jälkeen Sinipaitoihin hyökkäyspeliin tuli jälleen samaa juonikkuutta, jota oli nähty ensimmäisellä jaksolla. Vielä ensimmäisestä Riikosen rakentamasta tilanteesta ei maalia syntynyt, mutta 65. minuutilla verkko heilahti, kun Riikosen laitanousu päättyi loistokeskitykseen Sasha Popovitšille maalin eteen. Vastaavanlaisista Riikosen matalista täsmäkeskityksistä nautti kaudella 2014 Mika Kytöviita, mutta tällä kertaa päättäjänä oli siis hattutemppunsa samalla viimeistellyt Popovitš.

Maalin jälkeen Sinipaitojen vaihtoruletti jatkui, kun valtavat minuutit kauden mittaan pelannut Verneri Uimosen tuli vaihtoon, ja Jussi Rasva otti hänen paikkansa oikeana laitapuolustajana. Sinipaitojen iloinen hyökkäyspeli jatkui, ja vaihdosta tulleista etenkin Jan Riikosen otteet ilahduttivat. Kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä Sasha Popovitš tuli vaihtoon raikuvien aplodien saattamana, ja kentälle otettiin Mehdi Fennane.

Lyhyestä peliajasta huolimatta Mehdi Fennanekin ehti saada kaksi mainiota maalipaikaa. Ensimmäisessä Jan Riikonen syötti hänelle pallon nopeassa vastahyökkäyksessä rangaistuspilkun kohdalle, mutta Fennannen kosketus oli hiukan liian kova, ja pallo karkasi maalivahdille. Toisessa Fennane loi itselleen tilaa kuudentoista rajan takaa. Laukaus oli terävä, mutta suuntautui päin maalivahtia, ja näin tulosta ei syntynyt. Päätösvihellys kuultiin heti tämän jälkimmäisen paikan jälkeen, ja näin ottelu päättyi lukemiin 5–0 (4–0).